Kanaďania nezaváhali a Francúzov zdolali 4:0

16.05.2016 Celý región

Petrohrad 16. mája (TASR) - Kanadskí hokejisti nedopustili senzáciu ani v pondelňajšom dueli MS, keď zdolali Francúzsko 4:0. Po vlažnom začiatku našli správny rytmus a outsidera dorazili v herne jednoznačnej tretej tretine. "Les Blues" tak prišli o možnosť postúpiť do štvrťfinále, tretiu miestenku oficiálne získali Nemci a o štvrtú si to v utorok od 11.15 SELČ rozdajú Slováci s Američanmi.

Kanada sa na záver základnej fázy stretne v utorok o 19.15 SELČ v priamom súboji o skupinové prvenstvo s Fínmi. Francúzi zakončia svoju púť v Petrohrade o štyri hodiny skôr proti Bielorusom.

B-skupina (Petrohrad)

Kanada - Francúzsko 4:0 (1:0, 1:0, 2:0)
Góly: 9. Stone (Hall, McDavid), 36. Duchene (Perry, Ellis), 44. Scheifele (Stone, Marchand), 55. Perry (O'Reilly, Gallagher). Rozhodovali: Jeřábek (ČR), Öhlund (Švéd.) - Kilian (Nór.), Suominen (Fín.), vylúčení: 2:4 na 2 min., presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0.

zostavy:

Kanada: Pickard – Tanev, Rielly, Ellis, Murray, Ceci, Dumba, Matheson – Stone, Scheifele, Marchand - Perry, Brassard, Hall – Duchene, McDavid, Domi - Gallagher, O'Reilly, Jenner - Reinhart

Francúzsko: Quemener - Auvitu, Moisand, Beron, Dieude Fauvel, Janil, Raux - Fleury, Bellemare, S. Treille - Bertrand, Lamperier, Perret - Desrosiers, Ritz, Claireaux - Berthon, T. da Costa, Meunier - Bozon

Kanada vstúpila do stretnutia premiérovo s obrancom Ellisom vcelku vlažne. Francúzi ju "hrýzli" a najmä v prvej tretine viackrát hrozili pred Pickardom. Aj keď to obhajcom titulu nešlo úplne podľa predstáv, so skórovaním napokon nemali problém, čo v 9. minúte potvrdil Stone. Nový muž v kanadskej defenzíve Ellis zatiahol na začiatku druhú tretiny ručnú, Bertrand však nariadené trestné strieľanie nepremenil. Francúzi hrali obetavo aj agresívne smerom dopredu, no vyprodukovali len malé množstvo striel. Z druhého gólu Duchena sa síce "Les Bleus" ešte otriasli, ale po prestávke ich tretím zaklincoval Scheifele. Sympatická francúzska snaha nepriniesla zníženie, naopak kanadská pohoda potvrdenie ďalšieho triumfu, ktorý zavŕšil Perry.

Calvin Pickard, brankár Kanady: "Všetkých šesť zápasov sme odohrali veľmi dobre a v každom sme sa snažili zlepšiť. Vieme, že Fíni budú náročný súper, ale je to ďalší krok, ktorý musíme zvládnuť na našej ceste za medailou."

Pierre-Edouard Bellemare, útočník Francúzska: "Výsledok 4:0 nezodpovedá dianiu na ľade. Podali sme lepší výkon, než ukazuje skóre. Kanada hrala nátlakovo a skórovala na konci našich presiloviek v momentoch, keď sme boli unavení. Sú to veci, z ktorých sa môžeme do budúcnosti poučiť."
 

Vyberte región